Hopinnovatie

Het is van oudsher bekend dat vers geplukte hop uitstekend is van aroma en van smaak. Vroeger was het kerstbier daar een voorbeeld van.

Vorige oogsten deden we proeven hoe we de hop het beste konden bewaren: zacht geperst, gekoeld in de frigo of in de diepvries op -18°c. Dit laatste had uiteraard de beste resultaten, maar toch waren er verliezen vooral op vlak van etherische oliën. In deze oliën zitten er heel vluchtige stoffen die juist dat specifiek aroma geven als men spreekt van ‘verse hop’.

Wanneer we de hop tijdens de pluk binnen de 24 uren pelletiseren:

  • Kunnen we de kwaliteit naar een hoger niveau tillen .
  • Moeten we de hop niet meer opnieuw drogen en besparen we elektriciteit en diesel.
  • Kunnen we de transportkosten met de helft verminderen.
  • Is de oogst binnen de 24 u beschikbaar voor de brouwer.

De bedoeling is om met een minimum van energie, een maximum van kwaliteit te behouden. Samen met de Proefbrouwerij uit Lochristi stelden we het pelletiseren tijdens de pluk op punt door staalname per soort en bitterzuren, hopoliën en Hop Storage Index te meten.

Indien we tijdens de pluk verwerken, tillen we de hopkwaliteit naar een ongezien niveau. Voor de kleinere Belgische bedrijven is dit haalbaar. Door de snelle verwerking bevat de hop minder oxidatiecomponenten en is er minder verlies aan bitterstoffen en hopolie (aroma). De brouwer moet immers minder hop toevoegen om hetzelfde (of zelfs beter – door de lagere oxidatiegraad) resultaat te bekomen.

Het drogen, persen, bewaren in open lucht, pelletiseren en verpakken dienen met kennis van zaken te gebeuren, maar desalniettemin vermindert de kwaliteit gedurende deze processen, nu al is gebleken dat de hopoliën na een maand met 25% verminderen. Door het direct pelletiseren kunnen bepaalde stappen worden uitgesloten en is de kans op kwaliteitsvermindering kleiner.

Gezien er bij het pelletiseren van de gedroogde hop tijdens de pluk 3 stappen overgeslagen worden, is de impact groot voor het milieu: de hop wordt niet meer geperst (= uitsparing van elektriciteit en arbeid), niet meer gestockeerd in frigo’s (= uitsparen van elektriciteit) en niet opnieuw gedroogd (= uitsparen van elektriciteit). Het transport wordt ook geringer gezien we maar ¼ van de geperste hoeveelheid meer moeten vervoeren.

De Belgische brouwers kunnen we nog meer overtuigen om hop van hoge kwaliteit lokaal aan te kopen.

Door een uniek product te maken, enig op wereldniveau, komt dit ten goede van de Belgische faam van het bier in het buitenland. Daarmee is ook de Belgische hopteler een belangrijke speler in het succes van het Belgische bier.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Proefbrouwerij uit Lochristi die de analyses uitvoert, het Innovatiesteunpunt dat ons begeleidt bij de moeilijkheden die met innovatie gepaard gaan en het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds dat de landbouwer een financieel duwtje in de rug geeft om een droom om te zetten in een realisatie en dat dan openstaat voor alle hopcollega’s om voor diezelfde investering een subsidie aan te vragen.